Smagning 23

På denne side:
Hos Juuls 10/04-2012

Det var med spændte skridt at KWP brødrene trådte indenfor hos Restaurant Pilen ved KBs tennisklub. En hel aften med Springbank ventede. Springbank har altid været et af de helt store destillerier på KWP-himmelen. Særligt herostratisk berømt var Mortens 21 års fra 1999. Og også den tabte 12 års fra samme periode hærgede til smagningerne ved årtusindskiftet.

Men så satte destilleriets periode i mølpose fra 1984-1989 sig igennem i drammene. Med den frygtelige Springbank C.V. introduceredes en trist og tynd periode for Springbank-elskeren. Den mættede sherry-tunge stil blev afløst af en tyndbenet bourbon-præget og hele destilleriets appeal tog et tungt drop. Det samme gjorde dets ratings til KPW-smagningerne.

Men her ti år senere er Springbank tilbage i topform. Jens havde smugsmagt på en 10 års som havde gjort rent bord ved en firmasmagning. Og i det hele taget ser Juuls hylden med Springbank ud til at bugne nu om dage. Og i aften skulle vi så smage et helt line-up fra dette fine lille Campbeltown destilleri.

Der var godt proppet med whisky entusiaster i det lavloftede festlokale. Lidt overvældende i starten. Omkring os sad et hold af svenskere og placerede snus under læben mens de snøftede i glassene. Og der var langt ned til Ranald fra Springbank, den selvudnævnte professionelle alkoholiker, der skulle fortælle om sagerne.

Men da der kom gang i sagerne og Ranalds syngende skotsk bølgede ud over bordene med anekdoter om Springbanks særheder, skulle det vise sig at blive en af de højest ratede smagninger i mands minde. En stor oplevelse. Springbank lever!


Resultat af smagning

WhiskyRatingAndersJensMorten
Hazelburn 8 år - 46%83788488
Kilkerran WIP 384828586
Springbank 10 år90889191
Springbank 10 år Rundlets and Kilderkins 49,4%83858481
Springbank 15 år89859092
Springbank 21 år92909393
Longrow 14 år - Burgundy Wood 56,1%86858983
Longrow 14 år - 46%85809086

Smagsnoter

Ranald Watson fra Springbank. En ægte Campbeltown native der rejser rundt og fortæller røverhistorier om whisky

Hazelburn 8 år - 46%

Anders: Han kalder den sin morgenmadswhisky, gutten fra Springbank. Han må være faldet i tønden som spæd... Forholdsvis anonym i næsen, men det er altid svært med den første. Måske en anelse vingummisødme. Lidt græs? Ret skrap på tungen, egentlig, og ret salt, også. Et par dråber vand åbner smagen betragteligt, men jeg bliver ikke rigtig fan... Det er som at spise saltlakrids uden lakrids, og det er jo nærmest helligbrøde. (78)

Jens: Rimelig straight næse. Ikke så destinkt. Lidt rosy agtig næse. Tydelig vanilje. Let honning. En lille smule salt på kanten. Silkeblød og dyb fylde. Gylden i smagen. Lang eftersmag. Let salty. (84)

Morten: Aftenens første whisky er meget lys og let i farven og bliver kaldt morganmadswhisky af foredragsholderen. Det tegner til en lovende aften. Næsen er mos agtig, mild og behagelig. Meget velafbalanceret smag med solide toner af fad og mineraler. Eftersmagen fordamper let på tungen. En rigtig god dram. (88)

Kilkerran WIP 3

Anders: Fra et destilleri som blev bygget nærmest ene og alene for at fastholde Campbeltowns status som region. Tørv i næsen, men det er ikke meget. Mere en farin-og-salt-blanding for mig. Og ved tilbagevenden: en klar rabarberskarp note. Den er også mere afrundet, næsten blød, end Hazelburnen. Den har klart potentiale, den her - og den bliver sjov at smage når den er 12, og de sidste hjørner lige er slebet af. Men den er allerede vældig drikbar, må man sige. (82)

Jens: Lidt skrap i næsen. Rimelig straight. Dejlig salty og let mineralsk røg. Let snert af tørret frugt. Fantastisk fint balanceret. Skøn og fyldig. (85)

Morten: Har en god frisk næse som at gå en tur langs Vesterhavet. Smagen bygger sig langsomt op i en bølge af tørv og tørrede figner. Dejlig velafbalanceret. Finishen har også lidt rosin og fad. Den bliver rigtig god når den bliver 12 år. (86)

Springbank 10 år

Anders: Den nye standard-dram. Det kommer jeg nok aldrig til at tilgive, for 12-års tingen fra slut-90erne var en total Hall-of-famer, men...jeg må nok efterhånden indrømme at den slet ikke er tosset... Og når vi kommer til smagen er det tydeligt, at nutidens tiårs ligger meget tættere på den gamle 12års...Næsen er lidt lukket og stram, efter Kilkerran. Men den smager af mere, og ret godt, i øvrigt, med saltsødme og mørkt sukker, næsten lidt sirup, dog holdt i balance af salt og hints af tørv. (88)

Jens: Det her er noget af det skønneste. Dejlig kompleks og fyldig med næsten soya/figen i næsen. Med let karamel og røgethed og markant saltet. Skøn syrlig frugtighed. (91)

Morten: Næsen er sød, vanilje, frisk frugt og karamel. Smagen er imponerende kompleks af en 10 års whisky. Jeg kommer på en smagsrejse med frisk bark, tørv, karamel og fad. Utrolig behagelig og moden i eftersmagen. En fantastisk whisky, som er uovertrufen til prisen. (91)

Udsigten fra KWP basecamp på Springbank smagningen. Ranald fortæller med fagter i det fjerne.

Springbank 10 år Rundlets and Kilderkins 49,4%

Anders: Noget ganske andet, må man sige. De små tønder har trukket meget ud af drammen, incl en del alkohol i øvrigt. For en tiårs caskstrength er 49,4% ret lavt. Der er - naturligt nok - en del træ i snuden (som at stikke næsen ind på et gammelt museum), men også stadig den salte kerne. Den kommer dog aldrig i balance, heller ikke i smagen. Saltskarpheden overvælder, desværre. Når man sammenligner med de foregående er den næsten syrlig. Den almindelige tiårs er bedre, IMHO. (85)

Jens: Mere fyrig end den almindelige 10er på næsen. Meget træet faktisk. Vaniljet ekstra. Meget afrundet og med stor varme. Mere salty. Mere ekstrem. Mere røg i finishen Men også mindre strukturet. (84)

Morten: Det er utroligt hvilken effekt modningen i små tønder betyder. Næsen er rund og sød med toner af blommer og sherry. Meget delikat. Smagen er overraskende stærkt alkohol domineret. En del naturligt da den er cask strength, men den er også mere skarp og ustruktureret end næsen. Lidt for rodet til min smag. (81)

Springbank 15 år

Anders: Total sherrybombe. Sød og mild, dog, ingen upassende tunghed i næsen. Smagen er i ret total balance. De overvældende saltnoter i et par af de tidligere er her trukket fornemt tilbage. Den er dog måske samtidig lidt tilbageholdende og udfolder sig ikke så meget. Ved tilbagevenden giver den mere, incl krydderurtenoter, og så er 10eren pludselig lidt tyndere og mindre elegant i sammenligning... (85)

Jens: Utrolig kraftig sherry i tuden. Helt over i det let harpiks/hunny-agtige. Skøn skøn skøn whisky der stryger en totalt med hårene. Syrlig/salt med en let røget kerne der smyger sig let og indhylder munden. Men måske ikke helt så markant som 10 års i udtrykket. (90)

Morten: Smuk karamel i farven. Tyk sherry i næsen kombineret med tørrede frugter og sødme. Smagen er utrolig velafbalanceret med noter af nødder, frugt og vanilje. God kraftig og rund eftersmag, som virkelig bliver hængende. Det er en SpringBank lige efter min smag, de fem ekstra år på fad har løftet denne 15 års whisky over lillebroderen på 10 år. En sand top whisky. (92)

Springbank 21 år

Anders: Den hysterisk dyre 21er kommer i glasset under smagningen, den er nemlig alt for fin til at stå sammen med de andre... Den bringer jo minder frem fra Mortens powershopning... Til gengæld er blingbling-guldetiketten jo helt hen i vejret. Næsen er sherryblommet, men de ekstra år i tønde fornægter sig ikke... Der er virkelig træbund i skidtet. Mørk chokolade og samtidig lidt skovbund. Salt, men igen i balance. En anelse tørv bagerst? Hvor den vinder ift de yngre er på den balancerede kompleksitet, til gengæld mister den måske lidt på den charmerende sødme fx fra 15eren. (90)

Jens: En crazy tud. Amok kraftig. Meget karamel agtig på næsen, og med lidt rå lakrids. Næsten vinøs med tørret frugt og fyldig krydderkage. Kraftig mundfylde. Karamel-agtig. Saltet. Let tørvet, let tobaksagtig. Fantastisk godt ramt. Skøn sherrysmag. Helt ren. (93)

Morten: Smuk farve. Silkeblød næse med sherry, tørrede dadler og figner. Nærmest uendelig eftersmag som en anden Duracell whisky. Smagen rummer masser af nødder, let tørv og orangechokplade. Meget meget lækker. Det nye 21 års flagskib fra Springbank lever virkelig op til forventningerne og er en værdig aftager for deres tidligere legandariske 21 års aftapning. Set i forhold til prisen vil jeg dog overveje et eventuelt køb, især fordi flagskibet nu er næsten tre gange dyrere end sidst Springbank havde en 21 års whisky i handlen. (93)

Iklædt gyldne gevandter. Den genfødte 21er. Ranald hævdede at han alle årene havde fået fortalt at der aldrig ville komme en ny 21er. Og så pludselig var det... there might be a 21 year old.

Longrow 14 år - Burgundy Wood 56,1%

Anders: 56,1 hårde procent, aftenens stærkeste. Og så på burgundyfade i tre år, intet mindre. De fornægter sig heller ikke, de tre år. Måske er det fordi det er dram nr 7, men den dufter fantastisk! Og farven er jo decideret sexet. Jeg synes til gengæld, at smagen drukner lidt i alkohol. Selv med lidt vand forbliver den lidt sprittet anonym. Smider man lidt mere i, begynder den at arte sig, dog. (85)

Jens: Dyb mørk næse. Tør chokolade i næsen. Let lilla malty. Stringent syret næse. Tight straight start, næsten snerpende syre. Går direkte over i røget karamellet midte. Skøn varm røgethed. Ikke streng rough som Islay men mere som en dyne man ligger i. Har skøn lime-agtig kant på sin eftersmag. (89)

Morten: God kraftig næse med masser af jod, tørv, røg, krudtslam og vådt fyrværkeri. Meget intens. Smagen er voldsom men lidt ustruktureret. Meget stærk pga cask straingth. Eftersmagen er mere behagelig og underlig mild med lidt fad. (83)

Longrow 14 år - 46%

Anders: Acetonenæse og sliksødme. Minder fra dage på havnen med bundmaling. Ganske blød på tungen, men med tørverøget salt og sprit i finishen. Det er dog svært at se hvorfor man for alvor skulle blive Longrow-fan hvis man kun fik denne her, synes jeg. Jeg bliver i hvert fald aldrig rigtig fanget idag. (80)

Jens: Syret sherryet næse næsten snerpende. Fintet salty let. Lidt blomstret/hunny-agtig. Meget dejlig og nærmest frugtig. Blyantspids. Meget sen røgsmag. Lidt i afdæmpet familie med Talisker. (90)

Morten: Let jod i næsen kombineret med duften af ferskvandssø. Smagen er god og afbalanceret. Imponerende hvordan smagen af røg og tørv først kommer når whiskyen kommer i svælget. Eftersmagen er mild med noter af jod. (86)


Smagning 23 in memoriam

Line-uppet troner ved siden af Ranald. Et flot felt.

Anders: Overvældende mange mennesker på Pilen, Palle, og en decideret svensk invasion - men god stemning! Og manden fra Springbank var afgjort et godt indslag, informativ, sjov og hyggelig som næsten kun skotter og andre semiprofessionelle alkoholikere kan være det. Whiskyerne holdt generelt et meget højt niveau, og der var ingen bummere - så måske afspejler et par halvlave ratings fra panelets nærigfrøns snarere et relativt niveau. Højdepunktet var dog for mig ikke den voldsomt hypede nye 21-års, men den 10 år gamle standardaftapning, der på trods af gammelt ondt blod klarede sig aldeles overbevisende og blev aftenens topscorer for denne panelist.

Jens: Det eddermame den vildeste smagning vi nogensinde har været igennem. Det mærkelige frilandsmuseumsdestilleri er virkelig kommet op i gear siden vi vendte ryggen til det i afsky i de tidlige nullere, hvor firser-produktionsstoppet slog igennem i kvaliteten. Men F#€%! hvor er Springbank kommet hårdt igen. Det er by far det mest interessante destilleri i Skotland. Punktum! Mit bedetæppe peger fremover mod Campbeltown.

Morten: Sikken en fest. Anders havde fundet en Campbeltown smagning på Pile Alle 14 arrangeret af Juuls vinhandel. Panelet slog til og så sad vi der med 133 andre whisky entusiaster og en repræsentant fra Springbank destilleriet til at tage os igennem de otte  whiskyer. Da den glade skotte havde brugt 30 underholdende minutter på at tage os igenmem de to første  whiskyer var hele forsamlingen allerede som landet på en pub i Campbeltown og hørte på det seneste sladder samt gamle historier fra byen. Springbank har altid haft en høj stjerne hos mig og efter i aften er kærligheden blevet endnu større. Fantastisk.


blog comments powered by Disqus