Smagning 19

På denne side:
Hos Jens 03/09-2000

Der var varmet op med Richard Pryor's gamle stand up klassikere og et par solide Highland Park 18 års da feltet stod linet op til smagning nummer 19.

Der var et par gamle bekendte fra Mortens samling - hvor der endnu aldrig er blevet tømt en flaske!

Og så havde Anders bragt en ny delemalt til hus. Likwood 11 års fra Blackadder funklede på bordet.


Resultat af smagning

WhiskyRatingAndersJensMorten
Tamdhu (uden alder)76757280
Mortlach 15 år79787981
Glen Grant - uden alder78757979
Linkwood - Blackadder Single Cask 11 år82818283
Oban Distillers Edition 198081808181
The Ileach83818881

Smagsnoter

Ileach klukker i flasken til smagning 19.

Tamdhu (uden alder)

Anders: Tamdhu er en straight og OK whisky, men desværre også en lidt anonym oplevelse. Næsen er mintet og lidt kryddergræsagtig, med en skarp, grøn, spids. Smagen er mere maltet, og lidt blødere, men stadig med den der kant, der trækker ned i det endelige regnskab for en ellers ganske drikkelig dram. (75)

Jens: Den er frisk og ret bleg i næsen Tamdhu, og måske en smule sprittet. På samme måde er smagen utrolig straight, med ganske få noter. Måske er der en kant af Grappa, men den er godt nok svag. Ikke synderlig spændende. Faktisk ret kedelig. (72)

Morten: Har en fin og mild næse af græs og mint. Meget lækker og frisk som dugvådt græs og vandmynte ved en søbred. Har en klassisk maltet smag, som ikke udvikler sig meget. Har næsten ingen eftersmag. (80)

Mortlach 15 år

Anders: Det er temmelig længe siden Mortlach var på bordet sidst, og jeg vil ikke sige jeg egentlig har savnet den. Men da den først møder næsen og ganen er den faktisk ganske hyggelig. En frugtig, skarp sag med et sært snert af flødeboller og vingummifrugt. Den udvikler sig ikke så meget, men hænger ganske fint. (78)

Jens: Mortlach er let og frugtig i næsen, og har en dejlig blød og sød wienerbrødsbasse på tungen. Den er ikke så kompleks, men meget meget ren i smagen, der toner ud på lidt pæresprit. Jævn god oplevelse. (79)

Morten: Jeg ser altid kælderen i Juuls vinhandel for mig hver gang jeg hælder Mortlach i glasset. For det var efter lang tids søgen at jeg endelig besluttede mig for netop den flaske. Dufter friskt og lækkert. Smager let muggent med en flyvsk malt og har en laaang eftersmag. Uhmmm. (81)

Glen Grant - uden alder

Anders: Proletaren er tilbage, men som sædvanlig med en nogenlunde positiv oplevelse. GG er mere tilbageholdende med spritten end de andre, og det er meget rart. Til gengæld får jeg et lidt upassende whiff af kommen!? Og måske er det indbildning - men den smager lidt af den der hvide vingummi, hvis farve den også deler. En behagelig, men også lidt tynd dram. (75)

Jens: Mortens Glen Grant har stået og kogt oven på hans køleskab i snart tre år. Det kan man godt smage. Eller nærmere... ikke smage! Der er lidt melonvingummi i smagen og lidt vandig æblesmag og Glen Grants unikke kløverblomstsmag. Men det er et støvet minde af en whisky jeg huskede som bedre. Jeg tror snart Morten skal holde en tøm slatter fest. (79)

Morten: Gode gamle Glen Grant er et godt eksempel på at man ikke skal dømme på udseende alene. For pisgul som whiskyen tager sig ud i den klare glasflaske, virker den jo ikke ligefrem indbydende. Men skænk glasset fuldt og duft en gang og du kommer på andre tanker. Det er som at stikke snuden i et frugtfad med pærer. Græs og vand i smagen. Jeg husker den kraftigere, så den har nok snart stået halvtom for længe. (79)

Linkwood - Blackadder Single Cask 11 år

Anders: Panelets seneste fælles indkøb var Månedens Malt hos Singlemalt.dk, og er ikke nogen helt sørgelig investering. Næsen er sur frugt - som stikkelsbær mest - og så har den også en lille smule tandlægeklinik kørende... Der er klar sherry i smagen, men også lidt upassende brugt piberenser og pibesovs! Men alt i alt slet ikke tosset. (81)

Jens: Der er godt med let stikkelsbærmarmelade i næsen, og så er der noget let støvet og krydret. Men når man får en slurk på tungen er det pibesovs der dominerer. Den er ikke supersherry'et men præget af en lidt for kraftig tanin træsmag der skæmmer lidt. (82)

Morten: Når jeg sætter næsen hen over glasset med Linkwood, flyder jeg tilbage til mine forældres baghave, fra den gang der stadig stod solbær- og stikkelsbærbuske. Smagen er en god og hidsig blanding af pibesovs, tobak, røg og lakrids. Virkelig god at gå til..... Den skal prøves. (83)

Oban Distillers Edition 1980

Anders: Oban er skarp, men den sødlige sherrysmag slår igennem alligevel. Sådan alt i alt er ganen dog lidt lukket, og smagen formår ikke rigtig at brænde igennem for alvor. Alligevel gør drammen indtryk med sin tørre og salte atmosfære. Oban Distillers Edition har røgen fra den almindelige Oban, men mindre dominerende, og slutter dejligt af med lidt bær i finishen. (80)

Jens: Købt i min sommerferie i Odense, efter længe at have været på ønskeseddelen. Den ekstralagrede Oban river godt i tuden med skarphed og en salt salt tone. Den er skuffende ensidig med salt og tør let malt. Når man luner den lidt udvikler den en svag sødme, men denne specielle distillers edition tilføjer ikke noget yderligere til Oban's ellers gode simple dram. Faktisk er den sædvanlige tangede note fra 14 års Oban helt forsvundet. Endnu en skuffelse fra United Distillers såkaldte distillers editions. (81)

Morten: Oban er altid god for en særlig smagsoplevelse. Oban har dog givet mig større oplevelser end den jeg fik ved aftenens smagning. Har meget fad i smagen med en tør og lang eftersmag. Lur mig om det ikke var solbærmarmelade den smagte af til sidst. (81)

The Ileach

Anders: Og sÃ¥ er vi i Islay territory... Laphroaig’s lillebror Ileach har en Bowmore medicinting kørende, men der er ogsÃ¥ virkelig meget tjære i smagen, som egentlig minder mere om Caol Ila. Lidt sødme kan man dog ogsÃ¥ finde derinde, og blandingen af det hele er egentlig ganske charmerende pÃ¥ sÃ¥dan en Islay-agtig facon. (81)

Jens: Efter sigende skulle det her være en ung Laphroaig, og derfor kom smagen noget bag på mig. Den var faktisk lidt Bowmore-agtig, og det skal jeg være den sidste til bebrejde Ileach for. Men der er noget elegant trækul i smagen og en let brændt karamel. I det hele taget en meget tør askeagtig Islay. Flot aftapning. (88)

Morten: Aftenens kraftigste røg og tjære bombe. Næsen er meget hen ad røg og tjærereb med brændt karamel. På tungen ledes tankerne hen på aske fra et gammelt bål. Lidt ligesom den kolde aske som sidder på ens snobrød, hvis det har været en tur nede i lejerbålet. (81)


Smagning 19 in memoriam

Anders puster ud med efter veloverstået smagning.

Anders: Det er ikke fordi vi har været så flinke til at holde smagninger og opdatere på det sidste. Men sommerferier, fødselsdage og fødsler skal jo også passes. Det er dog lykkedes at afholde en smagning 19, der ganske vist ikke nåede det helt forrygende niveau fra sidste smagning, men så til gengæld viste noget af bredden blandt de skotske single malts. Og det synes jeg egentlig også er helt okay. Min personlige favorit i aften var nyindkøbte Linkwood, der er kommet fra en enkelt lille tønde, hvor den tydeligvis har hygget sig ganske gevaldigt i de 11 år, den har været der. En jævn og solid whisky i en jævn og solid smagning.

Jens: Arh, ikke den bedste smagning jeg har været med til. Mortens gamle travere havde for længst tabt pusten, fordi de havde stået for længe åben, og den der Tamdhu var bare bleg og kedelige fra destilleriet af. Kun Anders' Ileach var spændende. smagningen blev også præget af et par uheldige fade synes jeg. Hverken Linkwood's fad eller Oban's ekstratid i et Montillo Fino fad havde efterladt sig noget særlig sympatisk indtryk i spiritussen. Det må vi gøre bedre en anden gang.

Morten: En smagning på det jævne. Ingen store krumspring og ingen helt store skuffelser. Linkwood var god at genopdage og jeg glæder mig til at drikke den de næste mange aftner. Og hvad mon bliver det næste. Det er nok snart på tide at jeg får købt min første flaske til over 1.000 kr. for at sætte lidt fut i feltet igen.


blog comments powered by Disqus