Smagning 18

På denne side:
Hos Anders 04/07-2001

Det er de store stunders smagninger for tiden. Forrige gang var der miniature-fest i anledning af Jens’ bryllup, og denne gang var det Anders’ indtræden i de voksnes verden (læs: 30 Ã¥rs fødselsdag), der satte ganerne i sving. Morten og Jens begavede fødselaren med en smuk Cadenhead-aftapning af en Springbank 1989, og da resten af feltet ogsÃ¥ var nyt for de ellers rutinerede medlemmer af panelet, var der for alvor lagt op til ballade...
Vi varmede op med at høre DR-montagen En Ægte Skotsk Dram, samt med resterne af min Littlemill og en Bowmore Darkest. Og så var det bare at gå igang...
God fornøjelse.


Resultat af smagning

WhiskyRatingAndersJensMorten
Aberfeldy 197883818287
Edradour 10 år84828486
Glendronach 15 år84848384
Royal Lochnagar 12 år87848888
Springbank 1989 Sherrywood Cask Strength85878485
Macallan 25 år90919187

Smagsnoter

Aberfeldy lægger ud i hård stil.

Aberfeldy 1978

Anders: Feltets blegeste whisky i aften er et af Mortens kræmmerkøb, men det er der jo ikke noget i vejen med. Den virker lidt barsk i næsen, mens smagen er frisk og meget urteagtig, nærmest ovre i herbes de provence! En dram med en nogenlunde solid bund, dog ovre i det sprittede. Aberfeldy afslutter bizart på maskinolie og garage associationer (81)

Jens: Miniflasken med 23 år gammel Aberfeldy var en fornøjelse. Simpelthen. Der var en let pebret næse med en duft af lun vaniliekage. Smagen åbnede med vanilie. Den var sød og mild med sådan lidt Mariekiks med margarine over sig. En god start. (82)

Morten: Min lille miniflaske med Aberfeldy, som jeg købte sammen med min Royal Lochnagar hos Juuls, her en virkelig imødekommende duft. Den er frisk og vandig med peber, som er dejligt på en varm sommeraften. Smagen er frisk som næsen og leder tankerne hen på urtethe, der folder sig ud i en blanding af malt og solbær. En virkelig god start på aftenens smagning. (87)

Edradour 10 år

Anders: Der er emmenthaler (måske endog cheddar) i duften hos denne dram, der har en meget smuk gylden farve. Smagen er til gengæld MEGET mystisk - ligesom at sætte læberne til en håndsæbeautomat på et offentligt toilet. Når man lader den hvile lidt i munden, kommer der noget sødligt, krydret frem - som paprikachokolade... Edradour er noget af en udfordring, må man sige. (76 for smag, 85 for oplevelse - måske 82 ialt?) (82)

Jens: Edradour er altid et sats siger de kloge fordi destilleriet er så småt. Men i aften var den virkelig en oplevelse. Den lugtede meget pikant af parmesan med en tør sandeltræ/tobak ting. Og da jeg satte læberne til den... Wow! En underlig håndsæbeagtig start der bølger over i sandeltræ og cayennepeber med en superlang finish. Virkelig spændende. (84)

Morten: Edradour er nok mere spændende end den er god, men ved en smagning må jeg nok indrømme at jeg lader mig forføre af det nye og det spændende. Dufter af ost, parmesan eller grubbeost, kombineret med sur yoghurt. Smagen holder sig ikke tilbage og jeg får umiddelbart associationer af den lyserøde pumpesæbe som man nogle gange ser på offentlige toiletter. Der er da også strejf af shampo... en slags alt i en bodyshampoowhisky. Eftersmagen er en virkelig mærkelig blanding af abrikoser, sæbeboblevand og våde sten. Virkelig en på opleveren med laaaang eftersmag. (86)

Jens præsenter... Aftenens underligste whisky. Indkøbt af hamselv.

Glendronach 15 år

Anders: Jeg er sgu en sherry-mand. Jeg kan ligesÃ¥ godt indrømme det. Det var derfor jeg faldt for denne Glendronach i whiskysurferiet...og den dufter ogsÃ¥ smukt og godt af sherry. Men den er mere end bare sherry – der er godt med fad bagved, hvor træet skinner igennem. Glendronach har yderligere en dejlig tungmørk kulør. Ukompliceret, men god, lyder den første dom. (84)

Jens: 100% sherrylagret stod der på flasken og det kunne smages. Men samtidig var dronakken supertør med masser af træ. Duften var som en fin blomst og smagen lang og god omend ikke så kompleks. Et mandigt alternativ til Macallan. (83)

Morten: Sherryfadet fornægter sig ikke i denne runde og smukke malt. Næsen er samtidig knastør med strejf af træ. En solid generisk whisky uden dikkedarer. Den er knastør med masser af fad, rolig og meget ligetil uden af være kedelig. Det er en god hverdagswhisky, uden at det skal opfattes som noget negativt. (84)

Royal Lochnagar 12 år

Anders: Græsmark, hø, lade. Mint. Sensommer, når alt græsset er blevet brændt knastørt af solen. Grusgrav og sten. Honningsødme også. EM Forster associationer til engelske haver i starten af forrige århundrede...eller måske snarere plantager i systaterne? Den kongelige dram slutter af med lille knivspids krydderi til sidst. (84)

Jens: Aftenens sidste fællesindkøb var sublim og ufattelig elegant. Fra en duft med peber og fugtigt grus, excellerede Lochnagar i let let rørsukker med toner af hø og stenkul. Perfekt til en verandadram en tempereret forårsaften. Det ville være opskriften på det gode liv. (88)

Morten: Det er ikke ubetinget positivt at der er et billede af Prins Charles med sine store flyveører, der står og holder en flaske Royal Lochnager i Lademanns Whiskybog. Men når Jim Murray omtaler en whisky positivt, så plejer det at holde stik. Royal Lochnagar dufter af ren sensommer, som en anden Morten Korch film. Der er masser af hø og tør løvskov og blå himmel. Smager utrolig elegant med masser af fine smagsnuancer, som aldring overdøver hinanden. Rørsukker, fine blomster og malt til sidst. Uhmmmmm siger jeg bare. (88)

Springbank 1989 Sherrywood Cask Strength

Anders: Meget karakteristisk Springbank-sherry-ting, jeg der har fået i 30 års fødselsdagsgave af mine gavmilde whisky-fæller. Mørk og sød, som jeg bedst kan lide dem. Aftapningen skal helt klart have en slat vand, men så disker den også op med bærsødme og endda figenpålæg...men det er måske bare en polysemantisk association? (87)

Jens: Det her var et af aftenens hovednavne. Anders’ fødselsdagsgave skulle afprøves. Den var lidt svær. Uden vand røbede den ikke andet end intens sherry. Men med en drÃ¥be vand afsløredes milde vinde af kokos og lidt fin tør vanilie. I smagen var der karamel, malt, farin og en distinkt bærsødme. Den havde en god stil synes jeg, men var mÃ¥ske lidt tillukket. (84)

Morten: Cadenheads aftapning af Springbank 11 års sætter unægteligt forventningerne i vejret. Den dufter som en bærhave med stikkelsbær og solbær lige før de bliver overmodne. Ufortyndet smager den som solbærjuice som hurtigt overtages af en maltet sprittethed. Åbnes fint med vand og bliver lidt sveskeagtig i næsen. (85)

Anders brokker sig altid over at vi ikke tager nogen gode billeder af ham. Så værsgo! Her er han.

Macallan 25 år

Anders: Den gamle Macallan er dyb og smuk i glasset. Sherryduftene bølger os i møde allerede, da Jens skænker whiskyen. Michael Jackson taler om røg - men jeg har egentlig mere støv, især i afslutningen. Helt klart i slægt med Glendronrach og Springbanken, men rundere, blødere. Drak den jo dagens inden Jens' bryllup, men den er slet ikke sÃ¥ sprittet som dengang. Den virker dog som en stÃ¥lnæve i en fløjshandske, hvor den yngre Macallan 18 ”blot” er fløjl... Meget helstøbt dram. (91)

Jens: Det var en røverbaron af dybrød rav der klukkede ud i glasset. Macallans jubilæumsmalt var kraftig men sherry, men der var også noget vinøst over den. Der var en skygge af en superkraftig tør Shiraz-drue i den, blandet med en fin understrøm af rosenaroma, som man kender det fra Springbank 21. Med eftertoner af læder og vanilie var der dømt ren lykke i glasset. Fantastisk, men også dyr. (91)

Morten: Når man ser Macallan 25 års smukke mørkeravrøde farve, forstår man godt hvorfor nogle farver deres whisky med karamel. Men det er jo snyd og den ægte vare som Macallan repræsenterer fornægter sig nu heller ikke som bedre. Dejlig rund med den klassiske tunge duft af overmoden frugt. Smager også rundt og blødt med malt, træ og frugtagtige konturer. (87)


Smagning 18 in memoriam

Øhmm... glade og tilfredse efter en af de bedste smagninger i mands minde. Fra venstre mod højre: Anders, Jens og Morten.

Anders: Det blev en stor, stor aften. Ikke bare var det sidste smagning inden jeg rammer 30-Ã¥rs-muren, der blev ogsÃ¥ disket op med lækkerbidskener i den helt store stil. Lutter gode dramme – fra det klassisk sherry-lækre til oplevelsessymfonier af den mere mærkelige slags. Jeg var mildest talt misundelig pÃ¥ Jens’ Macallan 25, men samtidig mere end almindelig tilfreds med min Cadenhead Springbank Sherrywood 1989 Cask Strength, der var rigtig godt med. En virkelig fin smagning, som vi vil huske længe.

Jens: Det her var en fantastisk smagning. Jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst har deltaget i så vellykket et arrangement. Jeg tror at et felt på 6 med tid til passende opvarmning er det optimale. Alle whiskyer fik lov til at rulle sig ud i fuldt flor. Kun Springbank havde jeg fornemmelsen af gemte sig lidt i aften. Alle flasker var distinkte oplevelser hver for sig. Her dagen efter kan jeg stadig genkalde mig hver enkelt dram, lade skuespillet genopføre som et ekko på mine smagsløg. Fuldent. Et stjerneskud på vores smagningshimmel.

Morten: Hvilken aften, hvilken smagning! MÃ¥ske var det sommersolen. MÃ¥ske var det den radiomontage om whisky vi hørte inden smagningen. MÃ¥ske var det de opvarmningswhiskyer vi tog. MÃ¥ske var det ideen om at købe fælles ind og dele falskerne pÃ¥ ny indkøbte medicinflasker med hjemmelavet etiket. MÃ¥ske var det alle de positive overraskelser i det hidtil ukendte felt. MÃ¥ske var det triumfen over at have fundet en ny whisky til samlingen og KWP (Royal Lochnagar – hvis nogen skulle være i tvivl) som virkelig smager godt. MÃ¥ske var det det gode selskab. Det var nok kombinationen af alle disse gode ting. Under alle omstændigheder en smagning i nytænkningens og oplevelsernes tegn. Royal Lochnagar skal fremhæves som min største whiskyoplevelse den aften og Edradour skal fremhæves som en funky smagsoverraskelse. Film skal ses i biografen, whisky skal drikkes straight.


blog comments powered by Disqus