Smagning 17

På denne side:
Hos Jens 15/06-2001

Bryllupssmagning



For jeg skal giftes nu til morgen. Enten jeg vil det eller ej. Kom kære venner. Lokummet brænder. Så tag og følg med lidt på vej!

Det var Jens' sidste aften som ungkarl, og så kan man godt bruge en dram til at dulme nerverne. Stedet var Bogense. Nærmere bestemt en lille hytte på det såkaldte Havnens Eventyr Camping. Feltet bestod udelukkende af miniflasker på 5 cl. Alle whiskyer var totalt nye for panelet.

Og selv om omgivelserne var spartanske og Anders havde glemt whiskyglassene var smagningsoplevelsen i top. Også selv om whiskyerne var forholdsvis ordinære.

Morten, Anders, Jens og gæstesmager Sune gik på med krum hals, men huskede at gå tidligt i seng så brudgommen ikke fik ballade med den yndige brud.


Resultat af smagning

WhiskyRatingAndersJensMorten
Inchmurrin N.A73777172
Glenburgie 8 år75787276
Tobermory 10 år76777674
Pride of Orkney 12 år81817586
Scapa 198683858085
Glenglassaugh 197482848182
Tomatin 196883838283

Smagsnoter

Jens hælder op fra de fine små flasker, over i de monstrøse og elendige campinghytteglas.

Inchmurrin N.A

Anders: Det lykkedes jo undertegnede at glemme glassene, så det endte med nogle store vandglas fra campinghytten, der langt fra var optimale til at fange whiskyernes duft. Således er der ikke meget andet end lidt frugt-friskhed i Inchmurrin-næsen. Omvendt er smagen så underligt støvet, som om flasken havde stået for længe åben i butikken. Ikke nogen stor oplevelse... (77)

Jens: Min 5 centiliters Inchmurrin kom i et fint lille paprør hele vejen fra Loch Lomond. Den var lidt frisk, men det var lidt svært at lugte noget i de der campingglas vi drak af. Smagen var præget af en mandelagtig klingen. Ret anonym dog. (71)

Morten: Efter at være bænket om bordet i det forvoksede legehus og sat næsen til det halvrene mælkeglas mødtes jeg af en duft som lufttørret opvask. Men da whiskyen trængte igennem folder en let og frisk æble aroma sig ud. Smagen er lidt anonym med let malt og mandel i finishen. Ikke specielt imponerende. (72)

Glenburgie 8 år

Anders: Det er som sagt ret svært at få noget i næsen...så vi går direkte til Glenburger-smagen. Skarp Bunnahabhain, tænker vi, for den humleagtige ølsmag er helt distinkt, men samtidig er der også noget sprittet i den. Den mangler rundheden fra Bunna-børgen, og det trækker ned. (78)

Jens: Lidt ligesom Bunnahabhain med en olieret tyk smag af ølhumle. Herefter kom der lidt hø på ganen. Men det blev ikke så forfærdelig spændende. (72)

Morten: Stemningen var i top da næste nummer i smagningsrækken stillede op for den kritiske jury, men det var lige som om at mælkeglassene ikke var helt rene endnu. Derfor trådte duften ikke specielt igennem. Til gengæld stod den på ren øllebrød i smagen og minder her meget om Bunnahabhain. Udmærket til at varme sig på, men så ikke mere. (76)

Mine damer og herrer... Tobermory! Og Jens (suk*).

Tobermory 10 år

Anders: Der ikke meget mint eller tørv i Tobermory, synes jeg, modsat Michael Jackson. Til gengæld synes jeg den er meget salt i smagen. Jens taler om paprika, og dén kombination kan jeg godt gå med til. Men det er lidt svært at fange de dybere smagsnuancer, fordi de andre konsekvent forfordeler mig, når de 5 cl skal fordeles i campingglassene. (77)

Jens: Det er skægt. Denne her lugter lidt af sten, og der er også sådan en let maritim luft over bægeret. Ellers er en saltet let dram. Den har en lidt tung maltkerne, og fine toner af paprika. Den bedste indtil videre denne aften. (76)

Morten: Lur mig om Tobemory ikke dufter som Tequila med en let bitter tone. Der var imidlertid hverken salt eller citroner i huset, så jeg kastede mig straks videre i smagningen. Heldigvis for det, for Tobemory gemmer på en tung malt med let paprika med en god friskhed. Samlet er den dog ikke videre imponerende. (74)

Pride of Orkney 12 år

Anders: Panelets første vatted malt - en blanding af forskellige single malts. I dette tilfælde altså Orkney-malts, hvilket jo så må blive Scapa og Highland Park. Orkney's stolthed har røg og frugt i duften, der ganske potent kæmper sig op af glasset. Smagen er dejligt rund og god, men trods alt ikke så helstøbt som de gammelkendte Orkney'er. (81)

Jens: Hmmm vores første vatted malt, og fra Orkney må det jo så være en blanding af Highland Park og Scapa. Og det er såmænd ikke en helt tosset cocktail. Ja faktisk er der meget passende lidt cocktailbær i aromaen. Ellers er det klassisk Orkney. Med let salt lyng og en fin honningsødme. Den kan Orkney såmænd godt være stolt af. (75)

Morten: Pride of Orkney er virkelig oplivende i aftenenes ellers middelmådige felt. Næsen er salt, frisk og med et strejf af vingummi. Muligvis bizart men virkelig god blanding. Smagen er rund, blød og frugtagtig. En god dram. (86)

Og aftenens freeloader og KWP's første (og sidste) gæstesmager: Sune Theil. En glad dreng.

Scapa 1986

Anders: Glimrende whisky, denne Scapa. Jeg har drukket den et par gange på cafeer for nyligt, og har glædet mig til at få den i smagning igen. Denne version fra 1986 holder gang i de gode takter, og den smager fortrinligt af sød malt. Ukompliceret men god. (85)

Jens: Yum yum! Scapa's klassiske chokoladenoter blander sig med mit spyt på vej rundt i munden. Som en rigtig Scapa har denne 86-udgave en let oliet tekstur og en rygrad i det salte. Men en fin tone af honning og lyng holder den i det lette muntre og dejlige. (80)

Morten: Vi bliver lidt på Orkney øens bredder med Scapa 1986. Det er da heller ikke den værste ø at strande på, for med både Highland Park og Scapa i nærheden skulle den værste tørst kunne slukkes. Hvad der skete med mine noter ved jeg ikke. Der efterlod sig kun sporene fra en god smagsoplevelse. (85)

Glenglassaugh 1974

Anders: Der er mint og frugtgrød og lunt sand i denne alderstegne nuancebombe. Smagen er meget blomsterhonning-agtig, sød og lækker, men med en kant som stammer fra tøndestyrken. Den har også lidt Toffifee kørende, og det samlede resultat faktisk helt OK. (84)

Jens: Det her er en fin gammel sag. Glenglassaugh overrasker med karamel og let mint i attack-smagen. Så bølger den over i sød sød frugtgrød med honning og en fin blomsteraroma. Det er faktisk lidt vammelt. En let eftersmag af peber retter dog skuden for denne komplekse malt. (81)

Morten: Der er noget særligt ved at sætte næsen til en whisky fra ens eget fødselsår og jeg skal bestemt ikke afvise at det har farvet mine smagsoplevelser positivt. Min næse mødes af frisk duftende rabarbergrød, som altid minder mig om sommer. Smagen er meget sød på grænsen til det vamle og leder tanken hen på en aperitif. Meget spændende whisky. (82)

Anders lytter tålmodigt mens Jens staveplader sig gennem Michael Jackson.

Tomatin 1968

Anders: Den dufter søreme ikke af meget, denne japanskejede Tomatin. Men lidt sødme er der trods alt i den, en sødme der fortsætter i smagen. Drammen har dog også noget stærkt i sig - Jens og Sune taler om Salte Padder og Tyrkisk Peber, og det er måske meget sandt. Tomaten afslutter med en fin, maltet eftersmag. (83)

Jens: Det tog mig lidt tid at finde ud af den underlige smag i ældgamle Tomatin. Men så var den der! Salmiakpulver og lakridsrod. Mmmm. En klar tone der giver liv til en ellers let og frisk græsagtig malt. Good stuff. Aftenens bedste. (82)

Morten: En spøjs 68’er denne Tomatin. Næsen er medicinagtig og minder næsten om Bowmore 12 Ã¥r. Smagen er som den lakridsrod, jeg købte ved grønthandleren i Stenløse da jeg gik i 6. klasse. Prøv selv. (83)


Smagning 17 in memoriam

Det er ikke meget aroma man kan lugte fra sådan et tandkrus. Morten anspænder dunsteorganet til det yderste.

Anders: KWP’s smagning nummer 17 var usædvanlig af flere Ã¥rsager. For det første blev den afholdt i uvante omgivelser, nemlig en krympet spejderhytte ved Bogense Havn. For det andet var feltet af transportmæssige Ã¥rsager begrænset til miniflasker, syv af slagsen. For det tredje var der deltagelse af en fjerdemand, der var med til at strække miniflaskernes indhold til det yderste. Og sidst men ikke mindst var det Hr. Jens Poders sidste KWP-smagning inden det bryllup, der dagen efter for altid skulle nedsænke ham i sat borgerlighed... ;-) Til gengæld var der sÃ¥ ingenting usædvanligt ved de whiskyer, vi fik smagt, pÃ¥ nær mÃ¥ske at vi aldrig havde smagt dem før. Men alt i alt en herlig udflugt.

Jens: Halløj i hytten du! Måske var det bryllupsnerver der gjorde mine ratings i aften så meget lavere end mine panelkolleger. Men jeg synes nu ikke rigtigt at der var det store at komme efter. 5 cl. konceptet var dog et hit, ud over at min ven Sune havde møvet sig ind, så drammene blev lidt små. En god måde at få smagt en masse nyt. Jeg tror jeg var ved at løbe lidt sur i alle de der gamle travere, der dukker op til smagningerne igen og igen. Men nu har vi et nyt koncept på bedding der vil give mange nye smagsoplevelser til KWP. Bare vent og se!

Morten: En helt særlig aften denne smagning 17, som i KWP regi altid vil blive betegnet som bryllupssmagningen, da Jens skulle giftes den efterfølgende eftermiddag. Havnens Eventyr Camping i Bogense dannede rammen i form af hytte 5 og det fungerede fint. Af hensyn til morgendagens festligheder var feltet indskrænket til syv miniflasker fordelt pÃ¥ panelet og ”special guest” Sune, som var kommet direkte fra Århus. Feltet udmærkede sig ved at byde pÃ¥ en masse whiskyer KWP aldrig havde sat næsten til tidligere. Feltets middelmÃ¥dighed understregede samtidig at miniflasker er gode at teste ukendte mærker med. Prid of Orkney bør dog bemærkes som aftenens bedste smagsoplevelse. Samlet er virkelig spændende smagning og god optakt til Jens’ bryllup.


blog comments powered by Disqus