Springbank
Region: Campbeltown

Springbank C.V.
Springbank 10 år
Springbank 10 år Rundlets and Kilderkins 49,4%
Springbank 12 år
Springbank 12, cask 55.3 vol
Springbank 15 år
Springbank 21 år
Springbank 1966 Juuls Jubilæumsmalt
Springbank 1989 Sherrywood Cask Strength

Det familieejede Springbank-destilleri er lidt af en klassiker i skotsk whisky-produktion. Som en af de få Campeltown-whiskyer der er tilbage, lyser Springbank, med egne malterier, aftapperier og det hele, op i det skotske whiskylandskab, og er egentlig hovedansvarlig for, at Campeltown stadig har status som en selvstændig whisky-region.

Destilleriet er inden for de sidste par år begyndt at sælge hele fad af whisky. Man køber dem 'frisk fra still', og så skal det ellers lagre så længe man nu har tålmodighed til. 100 L koster omkring 5000 danske kroner.

Men det er pengene værd! I alle aftapninger er Springbank en usædvanlig god whisky, der ud over lette smage af salt har fantastisk mange nuancer og en voldsomt lang finish.

Springbank producerer iøvrigt en gang om året den tørvede specialaftapning Longrow.


Springbank C.V.
Type: Single Malt
Indkøbspris: 425 kr.
Alder: 7
Rating: 74 ved smagning 12

Springbanks billigste aftapning er også klart den dårligste fra Campbeltown-destilleriet. Er for nylig blevet taget af Springbank-programmet.

Noter fra smagning 12

Anders: Springbank CV'en kom i KWP's første officielle 5 centiliters flaske. Morten stak næsen i den, og sagde straks chokolademousse - og den køber jeg med det samme. Derefter fanger jeg endelig lidt af den kokosnød, som man altid snakker om når talen falder på Springbank destilleriet. Til gengæld er CV'en skrap og næsten terpentinagtig i smagen. Springbank CV er kke det vilde sus, og jeg er dybt taknemmelig for, at mit gnier-gen afholdt mig fra at investere i en hel flaske... (77)

Jens: Fy for den lede! Af en eller anden grund har ellers fænomenale Springbank besluttet sig for at sælge en version af sin whisky, der mest af alt smager af noget der dur til at fjerne neglelak, afsyre møbler og rense pensler i. Som et spøgelse fra en fjern Campbeltown-fortid hvor whiskyen blev hældt på sildetønder i jagten på en hurtig forbudstidsprofit minder C.V. aftapningen os om at et godt destillerinavn alene ikke gør en god whisky. 69 point og det er højt sat! (69)

Morten: Springbank er et af de absolut bedste destillerier i Skotland og jeg havde, indtil jeg smagte denne særlige C.V. udgave, en nærmest religiøs tro på at der bare ikke kunne laves dårlig whisky på dette destilleri, men jeg blev sørme klogere. Springbank C.V. har chokolademousse og litt appelsinskal i næsen og har en meget lys farve. Meget kedelig og upersonlig i smagen, der kun kan beskrives som en skarp malt der hurtig forsviwder i en noget sprittet damp uden eftersmag. Godt for Anders at det kun var 5 cl. i den flaske han havde købt til lejligheden. (76)

Samtlige noter til Springbank C.V..


Springbank 10 år
Type: Single Malt
Indkøbspris: 395 kr.
Alder: 10
Rating: 90 ved smagning 23

Springbanks standard aftapning i disse år. Den mest sælgende Springbank whisky. Sælges i 47 lande. 70% bourbon. 30% sherry cask. Et væsentligt løft fra den tynde bourbonprægede 10er som hærgede hylderne omkring år 2000. Til 395 et af de absolut bedste whiskykøb.

Noter fra smagning 23

Anders: Den nye standard-dram. Det kommer jeg nok aldrig til at tilgive, for 12-års tingen fra slut-90erne var en total Hall-of-famer, men...jeg må nok efterhånden indrømme at den slet ikke er tosset... Og når vi kommer til smagen er det tydeligt, at nutidens tiårs ligger meget tættere på den gamle 12års...Næsen er lidt lukket og stram, efter Kilkerran. Men den smager af mere, og ret godt, i øvrigt, med saltsødme og mørkt sukker, næsten lidt sirup, dog holdt i balance af salt og hints af tørv. (88)

Jens: Det her er noget af det skønneste. Dejlig kompleks og fyldig med næsten soya/figen i næsen. Med let karamel og røgethed og markant saltet. Skøn syrlig frugtighed. (91)

Morten: Næsen er sød, vanilje, frisk frugt og karamel. Smagen er imponerende kompleks af en 10 års whisky. Jeg kommer på en smagsrejse med frisk bark, tørv, karamel og fad. Utrolig behagelig og moden i eftersmagen. En fantastisk whisky, som er uovertrufen til prisen. (91)

Samtlige noter til Springbank 10 år.


Springbank 10 år Rundlets and Kilderkins 49,4%
Type: Single Malt
Indkøbspris: 685 kr.
Alder: 10
Rating: 83 ved smagning 23

Gamle navne for små tønder (60 og 80 ltrs) Naturlig cask strength. Ideen med at bruge mindre tønder er at skabe en hurtigere modning. Blanding af bourbon og sherry fade. 9000 flasker. Den lave alkoholprocens skyldes større fordampning fra de små fade.

Noter fra smagning 23

Anders: Noget ganske andet, må man sige. De små tønder har trukket meget ud af drammen, incl en del alkohol i øvrigt. For en tiårs caskstrength er 49,4% ret lavt. Der er - naturligt nok - en del træ i snuden (som at stikke næsen ind på et gammelt museum), men også stadig den salte kerne. Den kommer dog aldrig i balance, heller ikke i smagen. Saltskarpheden overvælder, desværre. Når man sammenligner med de foregående er den næsten syrlig. Den almindelige tiårs er bedre, IMHO. (85)

Jens: Mere fyrig end den almindelige 10er på næsen. Meget træet faktisk. Vaniljet ekstra. Meget afrundet og med stor varme. Mere salty. Mere ekstrem. Mere røg i finishen Men også mindre strukturet. (84)

Morten: Det er utroligt hvilken effekt modningen i små tønder betyder. Næsen er rund og sød med toner af blommer og sherry. Meget delikat. Smagen er overraskende stærkt alkohol domineret. En del naturligt da den er cask strength, men den er også mere skarp og ustruktureret end næsen. Lidt for rodet til min smag. (81)

Samtlige noter til Springbank 10 år Rundlets and Kilderkins 49,4%.


Springbank 12 år
Type: Single Malt
Indkøbspris: 495 kr.
Alder: 12
Rating: 89 ved smagning 12

Springbank 12 år var destilleriets sherry variant. En utrolig kompleks whisky som man enten elsker eller hader. Desværre er den nu gået ud af produktion.

Noter fra smagning 12

Anders: Jamen, jamen, jamen. Så er vi tilbage i Springbankterritoriet igen. Underlig mørk, kompleks kaffe-karamel sødmeduft som vi husker den. Meget mørkere end sine to tidligere slægtninge, meget rundere og kraftigere. Springbank 12 ligger blødt og lunt på tungen og hygger sig, og kommer man lidt vand i, dukker der også noget brød frem i smagen. Den 12 år gamle multikunstner har finish nok til at vare hele aftenen, inklusive den mærkelige duft af gummistøvler, som Jens profetisk omtalte før vi gik igang. (93)

Jens: Jeg var ellers ved at blive noget bekymret. Men så kom aftenens første superwhisky i glasset. Springbank er i 12 års udgaven ufattelig kompleks og smuk, og det var en genfødt Jens der løftede hornet efter første snus i glasset. Med en flot kaffelugt. Med sød harpiks og korn i smagen, og rugbrød med sild og en finish af brændt karamel med lidt rosinvarme, og tobak og rabarber og brændenælder og salt, og jeg kunne blive ved at finde nuancer. Og jeg drak, og jeg så, at alt var godt. (89)

Morten: Det er med et lettelsens suk at jeg sætter næsen til Springbanks 12 års udgave, for her er de gode takter tilbage igen. Har den gode litt tungsøde duft af tørret frugt (rosiner) og karamel, som er noget helt særligt for Springbank whiskyer, der er 12 år eller ældre.God og rund smag med lidt skarpe kanter, der folder sig ud i fine smagsnuancer af træ, malt, salt, nødder og tørret frugt. Rolig og lækker finish. (86)

Samtlige noter til Springbank 12 år.


Springbank 12, cask 55.3 vol
Type: Single Malt
Indkøbspris: 495 kr.
Alder: 12
Rating: 90 ved smagning 25

Den nye Springbank 12 års. Her i den efter sigende bedste af aftapningerne, der varierer i procent.

Noter fra smagning 25

Anders: Klassisk Springbanket sherrysødme i smagen. Men de 55 procent river godt i næsehårene, så det er ikke bare slik og sukker... Der er dog, på trods af spritters voldsomme attak, en bølge af sødhed også i smagen. Vand åbner den, og den smager faktisk rigtig godt. Har dog stadig svært ved at fastholde de enkelte toner. (87)

Jens: Let karameliseret sherry får mundvandet til at flyde forventningsfuldt, men spritten lurer dernede i dybet og indgyder respekt. I smagen er der kraftig sprit og peppery sherry der danser med lidt lakrids og vinøse overtoner og ædelt sandeltræ. På eftersmagen fades der ud i det vinøse og endnu mere dejlig mild lakrids. MEGET skøn. (91)

Morten: Jeg har glædet mig meget til at smage denne malt, som jeg er blevet anbefalet af forummet hos Whiskynyt. Duften er itens af sherrysødme i klassisk Spring Bank stil. Kombineret med blomme og marcipan. Smagen er fuld af nødder kombineret med sherry i super balance. Virkelig forkælelse for ganen. Tak for en super anbefaling til forummet fra Whiskynyt. (92)

Samtlige noter til Springbank 12, cask 55.3 vol.


Springbank 15 år
Type: Single Malt
Indkøbspris: 595 kr.
Alder: 15
Rating: 89 ved smagning 23

Den moderne 15 års Springbank har fået den store sherry-tur. 100% Oloroso sherry fade. Miks af first, second og third-fill. Anbefales til en cigar, hvis man holder af den slags. Meget bedre end dem fra omkring årtusindskiftet.

Noter fra smagning 23

Anders: Total sherrybombe. Sød og mild, dog, ingen upassende tunghed i næsen. Smagen er i ret total balance. De overvældende saltnoter i et par af de tidligere er her trukket fornemt tilbage. Den er dog måske samtidig lidt tilbageholdende og udfolder sig ikke så meget. Ved tilbagevenden giver den mere, incl krydderurtenoter, og så er 10eren pludselig lidt tyndere og mindre elegant i sammenligning... (85)

Jens: Utrolig kraftig sherry i tuden. Helt over i det let harpiks/hunny-agtige. Skøn skøn skøn whisky der stryger en totalt med hårene. Syrlig/salt med en let røget kerne der smyger sig let og indhylder munden. Men måske ikke helt så markant som 10 års i udtrykket. (90)

Morten: Smuk karamel i farven. Tyk sherry i næsen kombineret med tørrede frugter og sødme. Smagen er utrolig velafbalanceret med noter af nødder, frugt og vanilje. God kraftig og rund eftersmag, som virkelig bliver hængende. Det er en SpringBank lige efter min smag, de fem ekstra år på fad har løftet denne 15 års whisky over lillebroderen på 10 år. En sand top whisky. (92)

Samtlige noter til Springbank 15 år.


Springbank 21 år
Type: Single Malt
Indkøbspris: 2500 kr.
Alder: 21
Rating: 92 ved smagning 23

Den første rigtig dyre whisky i KWP-regi. Da Morten i 1999 diskede 400 kroner ud for en halv flaske Springbank 21, åbnedes dørene for alvor til de store whisky oplevelsers have. Originalen var fyldt med ældgammel Springbank. Masser af det var over 30 år og endnu ældre.

Nu laves den igen. I 1984-89 blev der ikke produceret noget whisky. Derfor blev der hul i produktionen. 1400 flasker lavet i januar 2012. 7 casks af forskellig slags. Det endelige år i ren sherry.

Den nyeste version fra 2012 er meget meget dyrere, og sikkert også umulig at skaffe. Men den vækker skønne minder om den gamle.

Noter fra smagning 23

Anders: Den hysterisk dyre 21er kommer i glasset under smagningen, den er nemlig alt for fin til at stå sammen med de andre... Den bringer jo minder frem fra Mortens powershopning... Til gengæld er blingbling-guldetiketten jo helt hen i vejret. Næsen er sherryblommet, men de ekstra år i tønde fornægter sig ikke... Der er virkelig træbund i skidtet. Mørk chokolade og samtidig lidt skovbund. Salt, men igen i balance. En anelse tørv bagerst? Hvor den vinder ift de yngre er på den balancerede kompleksitet, til gengæld mister den måske lidt på den charmerende sødme fx fra 15eren. (90)

Jens: En crazy tud. Amok kraftig. Meget karamel agtig på næsen, og med lidt rå lakrids. Næsten vinøs med tørret frugt og fyldig krydderkage. Kraftig mundfylde. Karamel-agtig. Saltet. Let tørvet, let tobaksagtig. Fantastisk godt ramt. Skøn sherrysmag. Helt ren. (93)

Morten: Smuk farve. Silkeblød næse med sherry, tørrede dadler og figner. Nærmest uendelig eftersmag som en anden Duracell whisky. Smagen rummer masser af nødder, let tørv og orangechokplade. Meget meget lækker. Det nye 21 års flagskib fra Springbank lever virkelig op til forventningerne og er en værdig aftager for deres tidligere legandariske 21 års aftapning. Set i forhold til prisen vil jeg dog overveje et eventuelt køb, især fordi flagskibet nu er næsten tre gange dyrere end sidst Springbank havde en 21 års whisky i handlen. (93)

Samtlige noter til Springbank 21 år.


Springbank 1966 Juuls Jubilæumsmalt
Type: Single Malt
Indkøbspris: 1475 kr.
Alder: 1966
Rating: 85 ved smagning 21

I anledningen af Juuls 75 års jubilæum var der blevet aftappet denne 34 år gamle single malt. Dette var flaske 174 af 190, og Mortens første flaske over 1000 kroner.

Noter fra smagning 21

Anders: Den eksorbitant prissatte Springbank-særaftapning var Mortens bud pÃ¥ overskridelsen af 1000-kroners-grænsen. Et modigt køb. Drammen ligner the, der har trukket for længe – er næsten skræmmende mørk. I bÃ¥de næse og pÃ¥ ganen er der masser af træ, naturligvis, og den har mÃ¥ske ogsÃ¥ lige ligget 5 Ã¥r for længe i en tønde. Men ellers er den faktisk hyggelig nok, smager godt, men for tyndt og for ensidigt, mÃ¥ske. (87)

Jens: Med fare for aldrig at kunne sætte mine fødder i Juuls Vinhandel igen, vil jeg kort konstatere, at de har været utrolig uheldige med deres valg af jubilæumsflasker. Denne her Springbank-olding er ikke totalt ueffen, men til 1400 bananer skuffer den fælt. Men okay... jeg kan ikke sige at jeg er overrasket. Efter man ikke kan få 12 års og 21 års mere er det gået voldsomt ned af bakke for Springbank. Dagens tip: Hvis du vil drikke whisky fra Springbank, så drik Longrow! (82)

Morten: Jeg må erkende at jeg i forhold til de indledende lovprisninger fra andre whiskyentusiaster som jeg mødte i kælderen hos Juuls kombineret med den flotte pris er en kende skuffet over den ellers udmærkede 34 års specialaftapning fra Springbank. Den er knaldende flot at se på, med dens dybt rav mørke farve og den dufter dejlig rundt af sherry. Sherryen trænger også tydeligt igennem i smag og finish, hvilket er naturligt i forhold til de 34 år i sherrytønden. Alligevel har jeg det lidt som at have købt en Jaguar og først på motorvejen opdager at motoren larmer lidt for meget og må sende vognen til service efter 14 dage... (87)

Samtlige noter til Springbank 1966 Juuls Jubilæumsmalt.


Springbank 1989 Sherrywood Cask Strength
Type: Single Malt
Aftapper: Cadenhead
Indkøbspris: 710 kr.
Alder: 1989
Rating: 83 ved smagning 21

Anders' fødselsdagsgave da han rundede det skarpe 30 års hjørne.

Noter fra smagning 21

Anders: Denne Springbank-aftapning har en meget smuk ravgylden kulør, og dertil en ejlig, sød sherryduft. Der er ogsÃ¥ noget chokolade/marcipan-sødt derinde, men ogsÃ¥ noget afbalancerende græsagtigt noget. Smagen er sød sherry igen - ikke noget kompliceret eller fancy, men lækkert i en mellemlang finish – desværre dog uden den store fylde. (83)

Jens: Anders' pebersvendegave returnerer med marcipan i den stærke cask-næse. Det er en fin sherrytone der ligger i smagen. Ikke noget af de der halvsure sherryfade, som desværre ødelægger mangen en god whisky. Ikke så kompleks, og den mangler også lidt krop, men den har en flot balance mellem bittert og sødt. Jeg vil dog stadig mene at Michael fra Juuls oversolgte den lidt, men sådan er der jo så meget... (82)

Morten: Dufter af marcipan samtidig med at sherryfadet heller ikke fornægter sig. Ellers en smule flad karakter i duften. Smagen rummer gode toner af sherry, men den er lidt for spinkel. Eftersmagen er til gengæld dejlig lang og behagelig. Ikke så ringe på en torsdag. (83)

Samtlige noter til Springbank 1989 Sherrywood Cask Strength.