Scapa
Region: Islands

Scapa 12 år
Scapa 1986

Scapa er lillebrorwhiskyen på Orkney. Mens Highland Park soler sig i opmærksomhed, lever Scapa med den fine vikingebåd på etiketten et stille liv uden for rampelyset.

Scapa er egentlig en lidt besynderlig ø-whisky, fordi den brygges udelukkende på malt der ikke er tørverøget. Men alligevel har den en kant af tørvethed, efter sigende fordi destilleriets vandforsyninger har en kraftig smag af tørv.

Scapa har ligesom Highland Park en fin sødme, der binder de to nabowhiskyer smagsmæssigt sammen.


Scapa 12 år
Type: Single Malt
Indkøbspris: 345 kr.
Alder: 12
Rating: 81 ved smagning 12

Noter fra smagning 12

Anders: Scapa melder hårdt ud med både rugbrød og øl i duften! Men ved lidt nærmere eftersnus kommer er så lidt mere traditionel malt og frugt som supplement. I smagen følger en ualmindelig kraftig abrikos-frugt-ting, der nærmest overdøver alt andet. Desværre mister Scapa temmelig hurtig sine smagsnoter i finishen, og den føles tilsidst nærmest bare som belægning på tænderne. (80)

Jens: Scapa havde rigtig lagt i ovnen hjemmefra til lidt af en pragtindsats. Mmmm chokolade og godt havde den smagt af et par aftner i forvejen. Så meget desto mere skuffende var aftenens tynde indsats. Med syltet pærewhiff i næsen og lidt våd sten åbnedes der op for noget mere frugtigt. Men smagen var mest skarp, med lidt svage antydninger af syltet frugt og abrikos. Kom igen du raske orkneykæmpe. Jeg ved, at du kan gøre det bedre. (79)

Morten: Jeg har altid været lidt vild med Scapa på grund af Vikingeskibet på etiketten, men det kan jo ikke gøres med etiketten alene. Næsen leder tankerne hen på den helt store dessertbuffet, for Scapa dufter af chokolade og cacao med et strejf af frisk frugt..... måske jordbær. Smager umiddelbart af jordbærsaftevand der efterfølges af en skarp malt. Hvis den får lov at "hænge lidt" dukker en fin finish op af aprikos. Dog lidt skuffende i forhold til sidst. (84)

Samtlige noter til Scapa 12 år.


Scapa 1986
Type: Single Malt
Aftapper: Gordon & Macphail
Indkøbspris: 435 kr.
Alder: 1986
Rating: 83 ved smagning 17

Gordon and MacPhail har endnu engang lagt deres erfarne hænder på et par kvalificerede tønder god malt. Denne gang er det en Scapa fra 1986 der er havnet på en miniflaske. Mmmm...1986...året, hvor Anders begyndte i gymnasiet og Morten og Jens knap var kommet ud af børnehaveklassen.

Noter fra smagning 17

Anders: Glimrende whisky, denne Scapa. Jeg har drukket den et par gange på cafeer for nyligt, og har glædet mig til at få den i smagning igen. Denne version fra 1986 holder gang i de gode takter, og den smager fortrinligt af sød malt. Ukompliceret men god. (85)

Jens: Yum yum! Scapa's klassiske chokoladenoter blander sig med mit spyt på vej rundt i munden. Som en rigtig Scapa har denne 86-udgave en let oliet tekstur og en rygrad i det salte. Men en fin tone af honning og lyng holder den i det lette muntre og dejlige. (80)

Morten: Vi bliver lidt på Orkney øens bredder med Scapa 1986. Det er da heller ikke den værste ø at strande på, for med både Highland Park og Scapa i nærheden skulle den værste tørst kunne slukkes. Hvad der skete med mine noter ved jeg ikke. Der efterlod sig kun sporene fra en god smagsoplevelse. (85)

Samtlige noter til Scapa 1986.