Oban
Region: Highland

Oban 14 år
Oban Distillers Edition 1980

Den lille havneby Oban omtales ofte som "The gateway to the isles." Og byens destilleri af samme navn kunne også fortjene dette prædikat. Oban er en flot whisky der forener Highlands maltede søde stil med øernes salte, tangede tjærede stil.

Destilleriet blev grundlagt i 1794, og sælger typisk sin whisky i en 14 års aftapning, der indgår i United Distillers Classic Malts serie. En plads destilleriet fortjener.


Oban 14 år
Type: Single Malt
Indkøbspris: 365 kr.
Alder: 14
Rating: 84 ved smagning 10

Standardaftapningen af Oban er et herligt miks af højland og ø-whisky. Og så kommer whiskyen i en af markedets mest stilrene flasker.

Noter fra smagning 10

Anders: Er der aftenens første hints af røg fra Oban? Eller er det bare en eddikeskarphed? Spørgsmålet er svært at besvare... Men Oban har flotte gardiner, en salt smag og pludselig flere glimt af røgen, selvom den også er dejligt mild. Dens værste problem er faktisk, at den ikke varer så længe. Og det er jo ikke så ringe endda. (84)

Jens: Aftenens første salte toner ruller som lette små bølger hen over min tunge med ankomsten til Skotlands vestkyst og den lille havneby Oban. Der er en lækker mørk farin i næsen og i finishen, og lidt røg der lægger blidt op til aftenens røgmasakre på Islay. Lidt udklasseret af aftenens konkurrenter. Men derfor kan jeg jo godt holde af den alligevel. Og det gør jeg så. (82)

Morten: Oban vil altid være whiskyen, der forener østens blidhed med vestens rå røg og tjære. Har en mørk, rund og sød næse med en smag af røg og malt, med en kort finish. En god aftensjus. (85)

Samtlige noter til Oban 14 år.


Oban Distillers Edition 1980
Type: Single Malt
Indkøbspris: 730 kr.
Alder: 1980
Rating: 81 ved smagning 19

Indkøbt af Jens i sommerferien. Oban har vlagt en række særligt gode fade ud og lagret dem ekstra på Montillo Fino sherry, og det skulle så have gjort den ekstra god. Her på KWP er vi nu ikke så begejstrede for Uniteds Distillers Edition serie. De fleste er bedre i original udgaven.

Noter fra smagning 19

Anders: Oban er skarp, men den sødlige sherrysmag slår igennem alligevel. Sådan alt i alt er ganen dog lidt lukket, og smagen formår ikke rigtig at brænde igennem for alvor. Alligevel gør drammen indtryk med sin tørre og salte atmosfære. Oban Distillers Edition har røgen fra den almindelige Oban, men mindre dominerende, og slutter dejligt af med lidt bær i finishen. (80)

Jens: Købt i min sommerferie i Odense, efter længe at have været på ønskeseddelen. Den ekstralagrede Oban river godt i tuden med skarphed og en salt salt tone. Den er skuffende ensidig med salt og tør let malt. Når man luner den lidt udvikler den en svag sødme, men denne specielle distillers edition tilføjer ikke noget yderligere til Oban's ellers gode simple dram. Faktisk er den sædvanlige tangede note fra 14 års Oban helt forsvundet. Endnu en skuffelse fra United Distillers såkaldte distillers editions. (81)

Morten: Oban er altid god for en særlig smagsoplevelse. Oban har dog givet mig større oplevelser end den jeg fik ved aftenens smagning. Har meget fad i smagen med en tør og lang eftersmag. Lur mig om det ikke var solbærmarmelade den smagte af til sidst. (81)

Samtlige noter til Oban Distillers Edition 1980.