Macallan
Region: Speyside

Macallan 10 år Cask Strength
Macallan 12 år
Macallan 14 år - Port Finish
Macallan 25 år
Macallan 1981 (18 år)
Speymalt 1991

En af speyside’s mest populære whiskyer. Destilleriet ligger 3-4 km nede af spey-floden.

Macallan er en tydelig sherry-præget speyside. Som det eneste destilleri garanterer Macallan at whiskyen ikke har været lagret på andet en sherry-fade.
Denne uvilje til kompromis kendetegner produktionen af Macallan. Selv om man til stadighed udvider produktionen, så producerer man stadig som om man var et lille destilleri, med små stills.


Macallan 10 år Cask Strength
Type: Single Malt
Alder: 10
Rating: 93 ved smagning 25

En stærkt sherryet Macallan i den klassiske stil.

Noter fra smagning 25

Anders: Har virkeligt opbygget et heftigt forventningspres på den her efter sidste gang. Og den ser ikke ud til at skuffe. Meget kraftig rødbrun kulør og en duft der matcher. En tsunami af sherry-fond, kogt på malt, egetræ og klart kildevand. Og den smager cirka lige så godt. Ikke avanceret, men fuck, det er gennemdejligt. Kunne godt have den som øde-ø-whisky... (93)

Jens: Intens træet sherry-næse - ærefrygt! Smagen er ... HVORFOR gud gjorde du det her mod mig og lod Morten købe denne whisky og ikke mig!!!!!! Hvad har jeg gjort mod dig??????? Har jeg ikke altid ... sorry... nå ja. Det er Macallan som man ikke rigtig kan få det mere. Rich oloroso og træ og ååååååååååh. (92)

Morten: Super sherry, kamilleblomst og tørret frugt i næsen. Virkelig imødekommende. På tungen begynder en spændende rejse hen over nødder, sherry og malt i en skøn balance. Eftersmagen bliver bare ved. Den holder 100%. (93)

Samtlige noter til Macallan 10 år Cask Strength.


Macallan 12 år
Type: Single Malt
Indkøbspris: 299 kr.
Alder: 12
Rating: 85 ved smagning 10

Macallan 12 år er en af de mest klassiske Speyside-whiskyer der findes. En superb blanding af Sherry og træ kendetegner Macallans fine smag.

Noter fra smagning 10

Anders: Macallan har en smuk, mørk og dyb farve, som vækker forventninger, og det første snif får munden til at løbe i vand. En dejlig frugtagtig abrikosting kører rundt i næsen, men når whiskyen rammer tungen forsvinder nogle af de karakteristika desværre, selvom en generel velsmag heldigvis bliver. En varm, lidt krydret eftersmag glider ned i halsen, som et sidste slag med halen fra mac-drengen. (83)

Jens: Ak ja! At prøve at sætte konkrete smagsnoter på sherrytunge Macallan har altid været lidt som at sætte genfortælle en fjorten dage gammel drøm. Det er ligesom ikke rigtig til at finde de rigtige ord. Men hvorfor ikke bare nyde denne kanonflotte ravrøde whisky der bare luner lige der hvor dunkedyret overvintrer. Better than sex... Better than sex. (90)

Morten: Macallan er nok en af de speywhiskyer, som jeg ville anbefale varmest hvis jeg skulle nævne en speywhisky som umiddelbart falder mig ind. Flot farve som flydende rav. Tyk sød duft som man næsten kan skære i, faktisk lidt medicinagtig. Den dufter dog bedre end den smager. Er noget usikker i begyndelsen og ender ud i en blanding af chokolade og malt med en lang god finish. Smager nu ikke helt så godt som jeg huskede den. (82)

Samtlige noter til Macallan 12 år.


Macallan 14 år - Port Finish
Type: Single Malt
Aftapper: Duncan Taylor
Indkøbspris: 560 kr.
Alder: 14
Rating: 87 ved smagning 25

Destilleret i 1993 og aftappet i 2007. Aftappet ved 46%. Gave til Morten da han stoppede i Telmore

Noter fra smagning 25

Anders: Duften siger Speyside. Masser af malt og sødme. Farven ikke dybmørk, men heller ikke Lowland-lys, så... Det er sgu en spændende smag, med nødder og mælkechokolade. Utroligt dejlig og lækker at drikke. Gætter pludselig ovre i Springbank. Men ellers mest i noget Glenlivet-agtigt. 88 Og så viste det sig altså at være en Macallan Port Wood Finish, som vi sidste gang trashede. Mystisk. Den er jo god!? (88)

Jens: Mortens blinde... Jeg tror det er Speyside på næsen. Frugtig og blomstrende med en lurende karamellisk ting. Meget spændende med lidt nøddeagtig og lys chokolade i smagen. Benromach 12 års bliver mit skud. (86)

Samtlige noter til Macallan 14 år - Port Finish.


Macallan 25 år
Type: Single Malt
Indkøbspris: 1059 kr.
Alder: 25
Rating: 90 ved smagning 18

Macallan's særlige jubilæumsmalt var Jens' første whisky til over 1000 kroner.

Noter fra smagning 18

Anders: Den gamle Macallan er dyb og smuk i glasset. Sherryduftene bølger os i møde allerede, da Jens skænker whiskyen. Michael Jackson taler om røg - men jeg har egentlig mere støv, især i afslutningen. Helt klart i slægt med Glendronrach og Springbanken, men rundere, blødere. Drak den jo dagens inden Jens' bryllup, men den er slet ikke sÃ¥ sprittet som dengang. Den virker dog som en stÃ¥lnæve i en fløjshandske, hvor den yngre Macallan 18 ”blot” er fløjl... Meget helstøbt dram. (91)

Jens: Det var en røverbaron af dybrød rav der klukkede ud i glasset. Macallans jubilæumsmalt var kraftig men sherry, men der var også noget vinøst over den. Der var en skygge af en superkraftig tør Shiraz-drue i den, blandet med en fin understrøm af rosenaroma, som man kender det fra Springbank 21. Med eftertoner af læder og vanilie var der dømt ren lykke i glasset. Fantastisk, men også dyr. (91)

Morten: Når man ser Macallan 25 års smukke mørkeravrøde farve, forstår man godt hvorfor nogle farver deres whisky med karamel. Men det er jo snyd og den ægte vare som Macallan repræsenterer fornægter sig nu heller ikke som bedre. Dejlig rund med den klassiske tunge duft af overmoden frugt. Smager også rundt og blødt med malt, træ og frugtagtige konturer. (87)

Samtlige noter til Macallan 25 år.


Macallan 1981 (18 år)
Type: Single Malt
Indkøbspris: 395 kr.
Alder: 1981
Rating: 90 ved smagning 16

Købt for 400 kroner i Juul's, men snildt det dobbelte værd. Med dyb sherry og fadsmag er den sirupsmørke Macallan en virkelig supermundfuld.

Noter fra smagning 16

Anders: Ja, sherry er der jo i Macallan, det kan den ikke løbe fra...men det er også helt i orden med mig. Og med al den sødme og mørke dejlighed Macallan udviser i aften, er det heldigt at det er en 18-års udgave vi har med at gøre - ellers ville det bare blive kriminelt. (90)

Jens: Det her er en perle! Macallan 1981 er fuld af machismo med en dyb sherrytyngde og godt med fadtræ til at ætse tungen. Det er forrygende. Den er kraftig med tobak og finishen klinger på nødder. Den bedste Macallan jeg endnu har smagt. (91)

Morten: Hvis der skal krones en konge af Speyside, så må det blive Macallan. For det er virkelig kræs, der kommer fra tønderne hos Macallan. Næse er en fin kombination af karamel og overmodne blommer. Smagen har en god garvesyre i finishen. (89)

Samtlige noter til Macallan 1981 (18 år).


Speymalt 1991
Type: Single Malt
Aftapper: Gordon & Macphail
Indkøbspris: 350 kr.
Alder: 1991
Rating: 84 ved smagning 14

Speymalt stammer fra Macallan, og er en single malt som G & M tilbyder i flere forskellige aldre - fra den purunge 1991'er til en meget sjælden flaske fra 1940.

Noter fra smagning 14

Anders: Der er afgjort græs i duften fra denne Speymalt, tænker jeg, selvom Jens og Morten taler om læder, tobak og kakao. Den smager først ganske rundt og godt men bliver hurtig lidt sprittet, synes jeg. Jeg får sådan lidt Glen Ugie-associationer, på en temmelig amibvalent facon. En ganske ufordrende dram, denne pseudo-Macallan. (81)

Jens: Macallan er normalt overordentlig sherrytung. Godt synes nogen, men hvis man ikke er den store sherry-mormor så skal man klart prøve G&M's Speymalt aftapning. Her er Sherry trådt i baggrunden for en lumsk nøddeflavour og man mærker tydeligere sandeltræ og tobak og lidt skarp sprit. Et rigtig godt køb hvis man har lyst til lidt Macallan-afveksling. (86)

Morten: Da jeg havde fået min flaske Speymalt fra Anders og Jens i fødselsdagsgave for ganske nylig, havde jeg ikke andet valg end at tage flasken med til smagning og det var der bestemt heller ikke nogen grund til at være ked af. Næseborene fyldes af en stemning af kakaopulver, mørk chokolade og mælk i den bedste "O'boy - stil". Kombineret med spritten ledes tankerne endda hen på Baileys. Smagen er maltet blandet med en fin tone af frugt og sprit. En spændende dram. (85)

Samtlige noter til Speymalt 1991.