Glenlivet
Region: Speyside

Glenlivet 12 år
Glenlivet 15 år
Glenlivet french oak reserve
Glenlivet Archive 21 år

Whiskyen fra Livet-dalen ved Speyfloden er en Speyside-klassiker, der er så vidt udbredt, at man kan have en tendens til at springe den over. Destilleriet er fra 1824, og var det første i området der blev fuldt legalt.

Glenlivet var den første rigtige mærkevare blandt skotske whiskyer, og måtte i 1850'erne gå igennem en række retssager for at kræve ret til navnet. Siden 1858 er det kun denne whisky, som har måttet kalde sig for "The Glenlivet". En del whiskyer bruger dog Glenlivet-navnet som en områdebetegnelse.

Glenlivets kendetegn er det lette, det frugtede og det græsagtige. Den aftappes som 12, 18 og 21-årig, dog mest kendt i 12-års udaven. Destilleriet har også fornylig løssluppet en række mere specielle "archive"-aftapninger.


Glenlivet 12 år
Type: Single Malt
Indkøbspris: 299 kr.
Alder: 12
Rating: 85 ved smagning 5

Glenlivets standardaftapning er altid en dram værd, med dens fine Speysidesmag og godt med græs og frugtige toner. En klassiker.

Noter fra smagning 5

Anders: Engang var Glenlivet bare noget, som ens forældre kunne finde på at købe med hjem fra Tyskland, hvis de havde spendérbukserne på. Så blev den en lidt billig whisky, man rynkede på næsen af, nu hvor man var blevet feinschmecker. Og så fik vi den smagt i KWP og så var alting anderledes. En blommesød og dejlig whisky, der ikke gør sig udtilbens, men leverer varen ligefremt og længe. (81)

Jens: Sidste gang var vist i en Irish Coffee for to år siden, og det var da vist en stor fejl. Glenlivet har oplagstallet imod sig, når kræsne kendere skal købe ind. Men Glenlivets græsagtige sødme med blommesaft hænger så frisk og fin i ganen at jeg er usædvanlig stolt af at have genopdaget denne Spey-klassiker. (84)

Morten: Jeg tror faktisk ikke jeg har drukket Glenlivet siden efter en dykkertur i Øresund med Jens en novembernat i let frost og med hul i skridtet på min tørdragt. Det blev til Irish Coffee. Det var egentlig lidt synd når Glenlivet nu smager så godt. Næsen er af friske blommer. Lækker smag, god hænger uden at være tung - som strejf af vindruer, rund og dejlig at drikke, malt i grundsmagen, god whisky. (90)

Samtlige noter til Glenlivet 12 år.


Glenlivet 15 år
Type: Single Malt
Alder: 15
Rating: 79 ved smagning 13

Noter fra smagning 13

Anders: Den gør ikke meget væsen af sig i næsen, den nye teenager-Glenlivet. En standardagtig sødlig maltting plus lidt duft af snaps, når man mærker efter. Den ligner temmelig meget sin 12-årige slægtning. Og det er jo OK, men ikke exceptionelt på nogen måde og whiskyen er drikkelig uden at være spændende. Lidt for generisk whisky-agtig. Vi husker 12-eren som bedre. (81)

Jens: Mortens havde gudhjælpemig en lånewhisky med til smagning, men eftersom den var fra The Old Firm i Speysides hjerte, så gik det lige an. Nå hvad har 3 års ekstra lagring givet denne klassiker. Hmmmm, ikke alverden. Den var dejlig fin og mild i smagen. Men nogen af de græsagtige toner og ferskennoter i næsen der præger 12'eren, dem havde fadet altså snuppet. (78)

Morten: Som en japansk ultra light cigaret, der hedder "Mild Seven", dufter Glenlivet ikke af meget, men det bliver til lidt kaffe til sidst. Noget straight i smagen, som er meget arketypisk whiskyagtig, hvis en whisky da kan være det. Efterhånden breder træ og malt sig i en jævn symfoni. Lidt kedelig i forhold til mine forventninger. (79)

Samtlige noter til Glenlivet 15 år.


Glenlivet french oak reserve
Type: Single Malt
Indkøbspris: 370 kr.
Alder: 15
Rating: 83 ved smagning 22

Mortens 38 år fødselsdagsgave. Lagret på ny fransk limousine egetræ.

Noter fra smagning 22

Anders: Det er vist første - og forhåbentlig også sidste - gang jeg dufter ost i en whisky. Heldigvis gik det hurtigt over, og så dukker der næsten sherrysødme op fra egefaddet. Ganske krydret på tungen, med pebersteak, har jeg næsten lyst til at sige, som supplement til den fortsatte sødme. Meget drikbar, må man sige... (82)

Jens: Flot klassisk spey-næse. Helt i balance og ren og skøn. Rimelig ligetil i munden. Fyldig og lidt pebret. Dejlig. Som man forventer det af en Glentlivet. Kun en let bitter syret kant forhindrer den i at være helt perfekt. (82)

Morten: Virkelig god og sød duft. Nærmest som frugt bolcher. Let og krydreret i smagen, som peber med gode toner af fad. Virkelig valafbalanceret og god dram, med en behagelig lang eftersmag. (86)

Samtlige noter til Glenlivet french oak reserve.


Glenlivet Archive 21 år
Type: Single Malt
Indkøbspris: 730 kr.
Alder: 21
Rating: 83 ved smagning 22

Denne her archive aftapning af håndudvalgte casks blended til en flot ravfarvet Glenlivet. Fra batch 0711H. Købt i Schiphol.

Noter fra smagning 22

Anders: Damn, den dufter godt! Klar 85% chokolade i næsen. Fantastisk rødbrun kastaniefarve også, som den lokker der fra glasset. Den kan dog også godt snappe lidt, med en skarp sprittand fra dybet... Dejlig smag, men første hug meget overraskende domineret af Pinocchiokugler. Eftersmagen dog forholdsvis straight malt, med nuancer af tørret frugt. Leverer dog ikke alt det, som duften lover, desværre. (80)

Jens: Dufter rigtig skønt med undertoner af kakao. Lidt for maltet i centrum, med noget pebret og skarpt. Vandmelon og noget abrikos på eftersmagen. Ville mene at 21 års og håndudvalgte fade kunne ramme noget mere interessant. Ok, men ikke til prisen. (83)

Morten: De 21 år på fad fornægter sig ikke med en smuk rav farve i glasset. Den dufter som en skøn kombination af mørk chokolade og abrikos. Fin og afbalanceret maltsmag, som virker lidt anonym i forhold til duften. Eftersmagen er dejlig lang med noter af bitter mandel. Lidt skuffende at de 21 år ikke giver mere smag. (86)

Samtlige noter til Glenlivet Archive 21 år.