Glenfiddich
Region: Speyside

Glenfiddich Special Reserve
Glenfiddich Solera 15 år

Glenfiddich var det første destilleri der i 1963 besluttede sig for at promovere sin whisky som single malt internationalt. Og mærket har virket som en trailblazer for mange af de mere avancerede single malts.

Destilleriet William Grants ligger i Dufftown og alt fra maltning til aftapning foregår på destilleriet. Men destilleriet har bestemt også størrelsen til at have alle fasciliteter. 800.000 kasser bliver der solgt årligt af verdens mest populære single malt. Det svarer til, at hver tredje single malt der sælges i verden er en Glenfiddich!

Special Reserve sælges ikke med nogen aldersangivelse, men den ligger på omkring 8 år. Den er forholdsvis ukompliceret og let, med en meget let lys farve.


Glenfiddich Special Reserve
Type: Single Malt
Indkøbspris: 275 kr.
Alder: 12
Rating: 79 ved smagning 10

Noter fra smagning 10

Anders: Man undres igen over den blege, grumme kulør, som man på destilleriet åbenbart mener, at Glenfiddich bør have. Til gengæld dufter den dejligt af malt. Som en sky på horisonten hænger dog også en anelse af den sprit, man forventer vil ramme ganen. Men sprithelvedet udebliver og det er rart. På den anden side betyder mildheden, at whiskyen ikke smager af så meget igen... Men Glen-F er en fin lille maltet sag i en snæver vending. (79)

Jens: Whiskykendere vil kunne nikke genkendende til den klassiske grønne duft der stiger op fra Dufftowns sprittede efterligning af The Glenlivet. Den koster det samme som klassikeren, men er en god håndfuld lysår fra at være lige så god - så køb den anden i stedet. Men Glenfiddich lugter godt og med karamel i smagen og en god smøragtig sødme i finishen holder den nu egentlig okay. (77)

Morten: Glenfiddich er en udmærket dram, som aldrig bliver den samme efter at jeg har fundet ud af at der findes andre destillerier i Skotland, der fremstiller singlemant. Har en meget karakteristisk gul farve som urin og en let behagelig duft af malt. Er godt komponeret med milde toner af malt men den er ikke sprælsk nok til mig. (80)

Samtlige noter til Glenfiddich Special Reserve.


Glenfiddich Solera 15 år
Type: Single Malt
Indkøbspris: 385 kr.
Alder: 15
Rating: 85 ved smagning 16

Glenfiddich har udviklet et særligt aftappesystem til denne whisky. Et stor kar fyldt med særligt gode fade tømmes aldrig mere end halvt. Derfor ligger der altid lidt fine gamle dråber og bliver del af alle Solera aftapninger.

Noter fra smagning 16

Anders: Solera'en har jo det imod sig, at den lyder som en prisbillig familebil i Skoda-klassen. Som whisky er den dog frisk men også lidt spids i det, med noter af malt og græs. Smagen er meget maltet, men ogå blødere og mere behagelig. Solera har en klar smag af lyse rosiner, der minder mig om de glade dage ved køkkenbordet da jeg var lille. Desværre slutter Solera lidt vel hurtigt, og det sætter så en stopper for yderligere barndomsminder. (85)

Jens: Det her er en rigtig hyggetrold. Når jeg bare skal slappe af med en dram, så vælger min hånd tit at falde på Solera's karakteristiske flaske. Den er bare så drikkelig med lys chokolade og let træ, at det er en fornøjelse. (85)

Morten: Hvor er det rart at smage en whisky fra Glenfidich med tyngde. Her er mulighed for at få julen til at vare lige til påske, for der er noget marcipan i smagen, som ikke er til at tage fejl af. (85)

Samtlige noter til Glenfiddich Solera 15 år.