Dalmore
Region: Speyside

Dalmore 12 år

Dalmore er et gammelt destilleri, som ligger med udsigt over Cromarty Firth. Dalmore betyder "Det store engområde". Det blev bygget ved Ardross af Alexander Matheson, en handelsmand med speciale i Hong Kong handel.

I 1886 blev destilleriet overtaget af Mackenzie familien, og det er fra denne klans våben at bukkehovedet i det letgenkendelige logo stammer fra.

Det meste af Dalmores produktion bliver brugt i Whyte and Mackay's blends.

Destilleriet har en meget ejendommelig kælder og en spritkedel formet som skorstenen på et gammelt damplokomotiv. For Jim Murray er det et under at Dalmore ikke er mere populær og kendt end den er, for som han siger: 'Dalmore er en klassisk whisky. Jeg har aldrig forstået, hvorfor det ikke er lykkedes denne malt at tage markedet med storm.'


Dalmore 12 år
Type: Single Malt
Indkøbspris: 345 kr.
Alder: 12
Rating: 81 ved smagning 21

Standardaftapningen fra Dalmore er ikke ligefrem supernem at få fat på i Danmark. Men fra tid til anden er den til at finde på hylderne.

Noter fra smagning 21

Anders: Dalmore er også ny i smagning. Den lægger ud med at være lidt sur i næsen, men bliver heldigvis snart mere medgørlig. Maltet, sødlig, men også lidt frisk i det. Ikke så speciel, eller også er jeg bare mere forkølet end jeg troede. Smagen er klart mere distinkt, selvom jeg har svært ved at præcisere noten - er det sød the? Farin? Noget sur-sødt i fin balance, i hvert fald. Dalmore afslutter med en rimelig finish. (80)

Jens: Dalmore var en markant anderledes skotte. Med te og varm læder i næsen havde den mørke dram feltets flotteste boquet. Dalmore er primært præget af en malt kerne med syrlige og mørke søde toner. Der er en flot balance, men ikke overvældende meget finish. (79)

Morten: Aftenens KWP fælleswhisky har været under overvejelse næsten lige siden vi begyndte. Hvorfor Dalmore ikke er kommet med på smagningerne før er ikke til at sige. Men det er på tide, for det er en fin whisky. Dalmore dufter friskt og rummer en flot sødme. Er meget velafbalanceret og harmonisk i smagen. Finishen er kort uden at det gør noget. Dalmore er en fantastisk hverdags whisky, som altid kan tages frem og nydes som den klassiske maltwhisky den er. (83)

Samtlige noter til Dalmore 12 år.