Ardbeg
Region: Islay

Ardbeg TEN
Ardbeg 17 år
Ardbeg 30 år
Ardbeg 1975
Ardbeg 1990 Juuls Jubilæumsmalt

Ardbeg er den skotske malt-whisky, der har det højeste indhold af fenoler fra tørverygning. Destilleriet stammer helt tilbage fra 1815, hvor det blev grundlagt nær Port Ellen på Islay.

I firserne blev der stort set ikke produceret whisky på Ardbeg, og først i 1989 da Allied Destilleries overtog destilleriet blev produktionen sat i gang igen dog kun på vågeblus. I 1997 overtog Glenmorangie destilleriet, og efter en periode hvor Ardbeg har været svær at få fat på, er den nu fast inventar i enhver god whiskyhandel.

Da produktionen blev genoptaget i 89 gik man væk fra selv at producere sin malt. Derfor skal det blive spændende om den fremtidige Ardbeg vil have samme kraftige karakter.


Ardbeg TEN
Type: Single Malt
Indkøbspris: 465 kr.
Alder: 10
Rating: 90 ved smagning 12

Den nye standard-aftapning fra Ardbeg sælges lidt stærkere i procentstyrke og uden at blive koldfiltreret. Det gør Ardbeg TEN til en sublim whisky.

Noter fra smagning 12

Anders: Mine whisky-kammerater ser altid lidt postcoitale ud, når de har sniffet til Ardbeg, men selvom det afgjort er en dejlig dram, så er jeg knap så religiøs som mine fæller. Denne 10 års udgave har både vingummi, røg og plaster i duften, og så noget mere almindeligt træ og malt. Ardbeg er en klassisk Islay-dram med plaster og jod i finishen, men trods dens behagelige selskab, synes jeg ikke den var nogen vinder i aften. (86)

Jens: Åh for helvede da. Så er der atter en 10 års Ardbeg på gaden, og for satan hvor er den god. Med en lidt højere spritprocent og uden at have været igennem den syndige koldfiltrering er 10 års Ardbeg bare så meget mere raffineret og subtil end 17 års udgaven. Den har colavingummi og frugt i næsen, og kul og jod og peber i smagen. Ardbeg er bare det fede Islay-destilleri, intet mindre. (91)

Morten: Den seneste aftapning fra Ardbeg er en sand perle og en meget værdig afløser for den flaske Ardbeg 17 års, jeg snart ikke kan vride mere ud af der hjemme. Duften er virkelig kompleks med vingummi, peber, medicin, røg og acetone i en behagelig blød symfoni. På trods af den ret kraftige duft, så er der toner af kildevand sammen med jod, træ og røg i selve smagen. Hold da helt kætt hvor den smager! (93)

Samtlige noter til Ardbeg TEN.


Ardbeg 17 år
Type: Single Malt
Indkøbspris: 550 kr.
Alder: 17
Rating: 89 ved smagning 10

Noter fra smagning 10

Anders: Ardbeg 17 er lys, ja, næsten bleg i kuløren. Men hvad har vi gang i, lille Ardbeg? Noget maltet blomsteragtigt? Vingummi-malt i smagen?! Det er svært at blive klog på Ardbeg, men den har et stærkt riv i ganen, og godt med spids eftersmag af træ og jod. Vi kan li'! (83)

Jens: Ardbegs 17 års standardaftapning kom ud af sidste smagning med lidt ridser i lakken, men denne aften var Mortens første rigtige whiskykærlighed tilbage i storform. Den landede hårdt i min kæft som et kamferstinkende medicinsk bål, men siden rykkede en fin nougatblød sødme på banen og banede vej for en fabelagtig jordsmag, der mindede mig om altings forgængelighed, og om hvordan hvert et sekund har potentialet til at blive en sand stjernestund. Bare man har Ardbeg i glasset. (92)

Morten: Det er ikke kun fordi det er min egen flaske at jeg er forelsket i Ardbeg, for den er virkelig god min gamle flaske Ardbeg. Har en solid næse af jod og en god klassisk Ardbeg smag af træ i en symfoni der er smukkere end de fire årstider. (91)

Samtlige noter til Ardbeg 17 år.


Ardbeg 30 år
Type: Single Malt
Indkøbspris: 1300 kr.
Alder: 30
Rating: 89 ved smagning 14

Noter fra smagning 14

Anders: Den lugter sgu godt denne gamle svend - også selvom jeg er ved at være rimelig halvsnaldret, og ikke for alvor tør stole på det kølige overblik. Den dufter som om den er gammel og har klasse - og det passer jo meget godt. Der er træ og vanille og søde krydderier i smagen, og så har jeg fundet en indisk restaurant-røgelse-agtig ting derinde et sted. Ardbeg afslutter karussel-turen med at give mig et underligt flashback fra en Storebæltsfærge, men det må nok stå for egen regning... (88)

Jens: Jeg var lidt nervøs, for vi havde disket 150 bananer over bordet for at smage på denne officielle destilleriaftapning af gode gamle Ardbeg. Duften lovede IKKE godt. Den havde den der sure rabarbertud som tit gemmer en rigtig tung bonderøvsmalt. Men da jeg nippede til den var der ingen tvivl. Pludselig dansede vanilliepigen polka på min tunge i fin koreografi med skarpe splinter af mørkt træ og røgmaskinen leverede en flot kulisse til. Det var en god oplevelse. (88)

Morten: Ardbeg destilleriet har altid været mand for at levere varen og denne 30 års udgave er ingen undtagelse. Selvom jeg nok aldrig ville have indrømmet at have drukket en dårlig whisky til 150 kr. pr. glas, så kan jeg uden at lyde sige at denne Ardbeg 30 års virkelig er en af de bedste whiskyer jeg nogensinde har smagt. Næsen er tung af vanilje og hasselnødder, mens smagen er dejlig blød med klassisk Ardbeg jod og træ. Eftersmagen er laaaang og det er bare godt. (90)

Samtlige noter til Ardbeg 30 år.


Ardbeg 1975
Type: Single Malt
Aftapper: Gordon & Macphail
Indkøbspris: 725 kr.
Alder: 1975
Rating: 87 ved smagning 16

Ardbeg 1975 skulle efter sigende være en af de rigtig store Ardbeg årgange, fra de gode gamle dage. Jens er i hvert vældig glad for denne udgave fra Gordon & Macphail som blev prakket ham på i Juul's kælder.

Noter fra smagning 16

Anders: Ardbørge leverer en temmelig kompleks duft i aften. Noget slik, måske lakrids, og så noget andet der gør sit bedste for at unddrage sig nærmere karakteristik. Smagen minder mig om de der små røde fluortabletter man tyggede hos tandlægen som barn! Og så er der også mint, træ og timian dybt nede i noterne. En dejligt vildtvoksende dram, denne gamle dreng. (85)

Jens: Helt klart en af mine yndlingsflasker! I aften er 1975 Ardbeg let sådan svampet i det. Den har en fin let røg med mos og trækul og i smagen ligger sådan en let syrlig hvidvin. Altid en favorit hos denne gane. (89)

Morten: Ardbeg har altid været en af mine favorit destillerier og årgang 1975 er bestemt et bekendtskab værd. Masser af den klassiske Ardbeg stemning med træ, jod og tjære. Så er der også den med fluorskylning, som Jens nævnede. Det er rigtigt hvis du lukker øjnene, så står du der med det lille glas i hånden og ser på tandlægen mens du gurgler løs. (87)

Samtlige noter til Ardbeg 1975.


Ardbeg 1990 Juuls Jubilæumsmalt
Type: Single Malt
Aftapper: Speymalt Whisky Distillers LTD
Indkøbspris: 475 kr.
Alder: 1990
Rating: 86 ved smagning 21

I anledningen af Juul's 75 års fødselsdag havde Speymalt Distillers aftappet denne specialislay, med en fin jubilæumsetiket.

Noter fra smagning 21

Anders: Jubilæums-aftapningen dufter af slukkede brændeknuder ved første snif. Efter lidt håndvarmning á la Murray kommer der mere tjære ind i billedet, men pejse-bunden fortsætter. Whiskyen er fyldig på tungen, men bliver hen imod enden lidt sprittet skarp. Fortsætter de klassiske Islay-takter, men uden at være rigtig overbevisende. (88)

Jens: Det er en flot hørm af brændeknude der stiger op af den lyse Ardbeg dram. Den er dog ikke så fyldig, kan man konstatere når man sætter læberne til glasset. Der er fine noter af sten, malt og pænt med tørv, men der mangler virkelig krop. I finishen slår en fin sødme igennem med toner af egetræ. God balance med bittersødt og tørv. En elegant men lidt afdæmpet Ardbeg. (82)

Morten: Jeg er glad for Ardbeg. Faktisk er jeg rigtig glad for Ardbeg og denne flaske skuffer heller ikke. Forholdsvis lys af udseende og har en god solid våd brændeknude i næsen kombineret med bej, tjærereb og røg. Smagen brænder godt i svælget og sparker dig i maven med en kombination ag tjære og sprit. Det lyder ubehageligt uden at være det. Har en god lang eftersmag, der dog skuffer lidt i forhold til forventningerne. (88)

Samtlige noter til Ardbeg 1990 Juuls Jubilæumsmalt.